2012. március 15., csütörtök

a pimsleur-módszer

egy kreatív nyelvtanulási módszertan a hozzá tartozó üzleti modellel.

A lényeg, hogy olcsón kapsz egy alapszintű oktatócsomagot, ami szerencsére csak audioanyag, így mp3 lejátszóddal akármikor és akárhol tanulhatsz.
Az ígéret szerint napi 30 perc tanulás és 10 nap folyamatos munka már kommunikációképessé tesz.
Amikor megkapod a csomagodat, egyúttal a prémium klub tagja is leszel, ami feljogosít további haladó kurzusok megvásárlására.
Ezeket persze megkapod kérés nélkül, és ha megtartod, ki is kell fizetned őket.
Persze lemondhatod, ha nem tetszik a dolog. Van egy telefonszám, ahol a lemondásokat intézheted.

---

Bár a kezdőcsomag jónak tűnik, legalábbis a marketingfilmet végignézve, a lemondásban nem bízom eléggé, és a haladó csomagok rettenetesen drágák a pénztárcámnak, így bele sem merek vágni.

A másik kérdés, hogy működhet-e a módszer.

---

Az alapfeltevés az, hogy ha beszélni akarunk megtanulni, akkor spontán nyelvtanulással fogjunk neki, mint a gyerekek. (Arra nem tér ki a marketing anyag, hogy a gyerekek és a felnőttek nyelvtanulási képességei alapvetően mások, ez az első pont, ahol a racionális elme gyomra remegni kezd.)
A módszer főbb elemei:
Audio anyagokat kapsz, 10 napit, napi harminc percnyit, amiben a tökéletes kiejtéssel előadott, alapvető szó- és kifejezéskészletet használó anyag alapján megkezdődik az alaptudás elsajátítása - a tanuló bevonásával.
A napi harminc percet be kell tartani, hogy a tananyagrészek ne interferáljanak. A minden napi gyakorlást be kell tartani, hogy az egymásraépülés gördülékeny legyen.
A kurzus végére nem ígéri a módszer, hogy professzorrá válsz, de képes leszel egy minimális kommunikációra, amely ad egyfajta magabiztossságot, és a nyelvkönyves tanfolyamok ezek után már talán könnyebben mennek.
A legtöbb turistának pont ilyesmire van szüksége. Könnyen, gyorsan, használhatót.
Őszintén szólva, kíváncsi vagyok rá. Bár nem hiszem, hogy a gyerekek ügyességével tudunk majd tanulni, de azért valami talán ragad az emberre.
A múltkor hallottam, hogy 12 éves korban lezárul az agglutinációs bázis fejlődése, és az ezt követően tanult nyelvek kiejtésében új hangzók nem alakulhatnak ki.
Ezt én tapasztalatból cáfolom, de azért az alapvetést - amely talán némi finomításra szorul - az átlagra elfogadhatónak tartom. Ez viszont a Pimsleur-módszer "tökéletes kiejtés" tanával ellentmondásba kerül.
Pimsleur azt ígéri, megtanít a helyes kiejtésre.
Ehhez a módszer kevés. Ismerünk nyelvzseniket, akik képesek erre, és tudjuk, az emberek nagy része gyerekkorában igen, később pedig már nem. A képességeken sok múlik. A módszeren kevés.

Nem taglalom tovább, milyen kérdések vetődnek fel a módszerről, hiszen keveset tudok róla.
De szívesen veszek észrevételeket, vagy ha van tapasztalatod ezzel (vagy más csodamódszerrel) kapcsolatban, arra is kíváncsi vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése