2012. március 3., szombat

Lord of the Flies

A Legyek Ura Bel-Zebub, a sötétség fejedelme, a pokol hercege.

A hajótörött gyerekek félelmei és szorongásai rövid idő alatt kivetülnek és testet öltenek. Megszületik az Állat.
Az Állat legyőzhetetlen, és csak akkor lehetnek tőle biztonságban, ha vérszomját áldozattal kielégítik.
Zsákmányuk egy részét, a koca fejét és beleit a vadászok az Állat kiengesztelésére szánják.
A beleken, az alacsonyabbrendű részeken a legyek serege lakmározik. A fejet Belzebub fogadja(foglalja) el.

Uralja a szigetet, uralja az Állat fennhatóságát elfogadó vadászok elméjét. Felőrli a józan észt, a félelmen keresztül kiszabadítja az előbújni készülő gonoszságot az emberkezdeményekből. Ahol a civilizáció támogatása véget érni látszik, akadálytalanul söpri el a gátlásokat.

A vadászok törzse leveti régi énjét, maszkok mögé bújnak, amely megvédi őket a beléjük nevelt moralitás szemrehányásától, önnön felelősségrevonásuktól.

Épphogy iskolások.
De már bennük van az, amit a Legyek Ura irányíthat.

Ahogy egyre fogy a remény a megmenekülésre, úgy veszti funkcióját az erkölcs és a régi törvények (ezeknek a civilizáció fenntartásában van szerepe), és kezd kialakulni egy új rendszer, egy állatias, civilizálatlan, ám abban a környezetben éppúgy - ha nem épp inkább - létjogosultsággal bíró társadalmi struktúra, amelyben a létfenntartás könyörtelen törvénye az egyetlen célfüggvény, és - mi tagadás - erre a sötétlelkű Jack az alkalmasabb vezér. Ő képes megszerezni a húst, és neki van koncepciója az Állat féken tartására.

De a kegyetlenség és a vérszomj nem praktikus okokból lépnek színre. A gonoszság és a hatalomvágy nem a rend megszervezését szolgálják, az új berendezkedés csak ürügy, alkalom arra, hogy Bel-zebub legyei kiszabaduljanak, és ellepjék, felzabálják azt a világot, amely évezredes fejlődésen ment át, mire képessé lett kordában tartani a sötétséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése