2012. augusztus 31., péntek

Te folyton gründolsz valamit! avagy mire való az egyetem?

Larry Ellsion (Oracle CEO) is kibukott, Bill Gates, Steve Wozniak, Steve Jobs, Paul Allen mind-mind találtak maguknak jobb elfoglaltságot, mint az egyetem.
De utólag: nekik volt igazuk.
Az egyetem elsősorban azoknak való, akik nem maguk akarnak új utakat taposni, hanem inkább kényelmesen a mások által kitaposott úton járnak.
Persze lehet a felfedezők között is, aki az egyetemre azért megy,hogy magába szívja, amit mások már kitaláltak, ne kelljen újrafelfedezéssel időt vesztenie, és aztán vesz repülőrajtot.

Nekem is volt egy évfolyamtársam, aki ugyan diplomát nem szerzett, de folyton céget alapított, tőzsdézett, időnként bejött vizsgára, akkor összepuskázta és összesúgatta magának a kettest, de kirostálódott a nagy, patinás egyetemről.
Most Amerikában él, felsővezető a Microsoftnál :-) Sokkal-sokkal messzebre jutott, mint én, aki az iskolában rekedtem sokáig. (Ő egyébként a Fazékba járt, az azért mond valamit. Statisztikailag.)

- - -

Nem vagyok menedzserbubus, vállapbuzi.

Az, hogy végigjárja-e valaki az egyetemet, tulajdonképpen mindegy.
Akiben mocorog valami, tudásvágy és ambíció, az már korán megmutatkozik. Vagy beszorítható az intézmény keretei közé (ha éppen az érdeklődésének megfelelő dolgokat tálalják elé, jó tempóban), vagy nem - ekkor kibukik, de mégis érvényesül, csak más módon.
Ehhez azért kell némi talpraesettség is.

Vannak persze elkallódott tehetségek is. :-(


Tulajdonképpen csak az a lényeg, hogy tanulj, könyvből vagy az élet által osztott csókokból és pofonokból. Teheted ezt egy szakma keretein belül - erre néhány szakmánál hagyományosan az egyetemek voltak az alkalmas közegek (ma már egyre kevésbé azok).
Vagy járhatsz a saját utadon is.

- - -

Tulajdonképpen kellenének független minősítő (vizsgáztató) intézmények.
Ide el lehetne menni egyetemi tanulmányok nélkül is.
de legyen igazán kemény a vizsga.
Ha az egyetemi képzés értékes, akkor az egyetemre járók sokkal nagyobb arányban mennek át a vizsgán, mint a nem egyetemre járók. Meg ott van egy közösség is. Kapcsolatokat lehet építeni. Tudományos, szakmai munka folyik, meg ilyenek.

Ám nyugodtan mehessen el megméretni magát az is, aki nem jár egyetemre. Ugyanazok legyenek a kritériumok. Ha nem teljesíti, bukon meg. Legyen drága a vizsga, de szigorú és független. Aki diplomát szerez, annak a diplomája a tudását tanúsítsa, ne az iskolapadban töltött időt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése