2012. augusztus 22., szerda

Nekem egy olyan alkalmazásra lenne szükségem

- de tényleg -, amely képes arra, hogy a számomra elküldött levelekből kihámozza, melyeket szükséges elolvasnom, és melyeket nem.

Ez így, első olvasatra, szarkasztikusan hangzik, azonban most kifejtem, és meglátod, hogy ésszerű.

Naponta több olyan levelet is kapok, amelyet, ha tényleg lenne időm elolvasni és értelmezni, hasznosnak tartanék. Például egy, a munkámhoz fontos új ismeretre hívják fel a figyelmemet, vagy értesítenek egy cikkről, amelyből tanulhatok.
A 'Tárgy' mezőből sok esetben el tudom dönteni, hogy a levél azonnal mehet-e a szemétbe, de néha bizonytalan vagyok.
Naponta legalább egy tucat levelet kapok, ebből minimum 2-3 tartalmazhat annyi fontos információt, hogy érdemes lenne továbbhaladnom a levél által javasolt úton. A teendő egy cikk elolvasása és/vagy egy előadás meghallgatása lenne, ez naponta átlagosan 1-1.5 óra vagy még több. Természetesen, ha hanyag vagyok, és kihagyok egy napot, halmozódnak a teendőim.

Vagy mégsem?

Bizony, az első különlegesség az, hogy nem mindig, ugyanis gyakori, hogy későbbi, fontosnak minősített levelek ugyanarra az információra, tanulnivalóra (sőt, aktualizált változatukra) akarják felhívni a figyelmemet, mint egy korábbi, esetleg más forrásból érkező levél.

A második különlegesség az, hogy nem minden hírforrás egyenértékű, még ha a téma közel azonos is. Egy adott ismeret megszerzését végezhetem úgy, hogy több, jelentős átfedést tartalmazó, nagyrészt már ismert, vagy sok pontatlansággal tarkított forrásból próbálom meg tudásomat aktualizálni, de úgy is, hogy egy alapos, akadémiai súlyú és hitelességű művel foglalkozom. Ez utóbbival azonban sokat kell szöszmötölnöm, és lehet, hogy feleslegesen sok kitérőtől és új, értelmezendő fogalomtól lesz rögös a tanulásnak ez az útja. Akárhogy is, az optimális tudásforrás a témától és aktuális ismereteimtől épp annyira függ, mint a céltól, amelyre a tudást használni szeretném. Nem mindegy, ugye, hogy kíváncsiság vezérel, vizsgára tanulok, szópárbajra készülök dr. Sheldon Cooperrel, vagy egy fehérnépet akarok elkápráztatni hihetetlen tájékozottságommal.

Szeretnék egy alkalmazást tehát, amely átfésüli a leveleimet, kimazsolázza a megszólalásaimból, hogy az adott témában mennyire lehetek járatlan, és a beérkező postámat elemezve rangsorolja nekem, mely leveleket iktathatom a kukába (mert hasznosnak tűnő, de valójában számomra alapvetően haszontalan dolgokat reklámoznak, esetleg már elavult az infó, amit találnék, vagy ellenkezőleg, számomra érthetetlen, nem releváns, már tudásommal eleve lefedett az az info, amit kapnék). Sőt, a feleslegeseket akár iktathatja is a kukába.

Ha tudsz ilyenről, kérlek, tájékoztass.
Az aktuális valutával, lájkkal fizetek.



2 megjegyzés:

  1. Egy start-up ami ezt a kérdést kerülgeti : http://m.techcrunch.com/2012/05/31/first-impressions-on-fluent-the-startup-promising-the-future-of-email/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm. nem rossz, de nekem több kell ennél.

      Törlés