2013. január 25., péntek

aggregátumok korszaka

- A megérzései alapján dönt? - hitetlenkedett az újságírónő. Az Extremistan Daily riportere fél órát kapott Christől az interjúra, ami ritkaságszámba ment, mert - lévén Zuckerberg után az első tventiédzser, akinek cége rekordidő alatt nőtt milliárdos topvállalattá - 24 órájának minden egyes percéért százával versenyeztek.
- Ühüm - bólintott Chris. Mályvacukorral volt tele a szája. Az öngyújtója lángjával pörkölte, és a lágyuló, karamellbarna édességet forrón tömte a szájába. Hetente háromszor szerzett így elsőfokú égési sérüléseket.
Az újságíró türelmetlenül feszengett, míg Chris a csámcsogással foglalkozott.
- Maga azt képzeli - jelentette ki Chris, miközben újabb darabot tartott a tűz fölé - hogy a legjobb döntéseket akkor hozzuk, ha számtalan adatot meg irdatlanul komplex formulákat használunk, amelyek a lehetőségek minden aspektusát átölelik, és rettentő sebességű szuperkompjúterekkel elemzéseket végzünk, hogy megragadhatóvá tegyük azt a bonyolultságot, amelyben mozognunk kell. Bizonyos esetekben ez így is van. De ha a komplexitás elér egy kritikus mértéket, a folyamatok ilyen módon már nem jelezhetők előre. Hallott már a káoszról?
- Az életem maga is az - motyogta a riporter. - A barátom lelépett a fitneszedzőmmel, a kutyám bélcsavarodásban megdöglött, anyám rákos, a nyugdíjalap, amibe fektetek, csődbe ment, a húgom terhes egy tehetségtelen, narkós szobrásztól, a kocsimat elszállították, mert állítólag tilosban parkoltam, és ha nem adom le az interjút este hatig, lapátra kerülök.
- A káosz, és az ahhoz hasonló dinamikus rendszerek egyik fontos jellemzője a paraméterérzékenységből következő előrejelezhetetlenség. - Chris az íróasztalra ült, lába majdnem összeért a nőével. - A bemenő adatokban jelentkező csekély eltérés a kimenetben drasztikus különbségeket okoz. Hiába a legfejlettebb számítógép és a legfinomabb felbontású mérési módszer, ha a hibahatáron belüli lehetőségek mindegyike minőségileg eltérő eredményre vezet. A döntések, amelyekkel én foglalkozom, kiszámíthatatlan jelenségekhez kapcsolódnak. Minden mérés és számítás értelmetlen. A tudomány módszerei itt eleve kudarcra vannak ítélve.
- Nem hisz a tudományban? - tudakolta a lány.
- Más az érvényességi területe. Amit maga tudománynak nevez, az validálható összegyűjtött tudás. Hozzásegít egy-egy jelenség részleteinek a megértéséhez, és bizonyos fokig az előrejelzésekhez. Amíg nem értjük a modelleket, ezotériának vagy babonának tituláljuk őket. Nem tűrjük az ellentmondást, a túlzott varianciát, az akauzalitást. Amikor a tudomány egy jelenséget már finom felbontású modellekké tud szétcincálni, ezekből egyre komplexebb sémákat kezd gyúrni, hogy megközelítse a valóságot. Az én módszerem nem darabol, nem rak össze. Abban hiszek, hogy a megérzésem a legjobb aggregátum. Minden mérhető és nem mérhető paramétert a lehető legjobb súlyozással összesít. Csak az van benne, ami fontos, de semmi lényeges nem hiányzik. Mindent a helyén kezel, anélkül, hogy a részleteket ismerném. Nem redukálok, nem integrálok. Az egészre pillantok, és az első ösztönös választ fogadom el.
- Ne haragudjon, de hihetetlen, hogy ez a módszer a véletlennél sikeresebb eredménnyel járjon.
- Kezdetben nem is ment jól. Főleg akkor, amikor kevertem a redukcionizmussal. Aztán egyre inkább rá hagyatkoztam, és kezdtek bejönni a dolgok. Nézzen csak körül. A semmiből indultunk, és most a világ legjelentősebb vállalatai közé tartozunk. Ez nem elég bizonyíték?
- Nehéz ellenérvet találnom. Elnézést, kicsit melegem van. - A nő levette a pulóverét. - Semmi magyarázat, semmi felismert oksági összefüggés, és mégis lehet, hogy működik. Ritka jelenség.
- Épp ellenkezőleg. Tele van ilyesmivel az életünk, és néha hajlandóak vagyunk alkalmazni is. Az érzelmek az ősidőktől kezdve ezt a logikát követik. Azokra is hallgatok.
- És mit súgnak az aggregátumai rólam? - kérdezte a lány, és közelebb lépett. - Leadom este hatig az interjút?
- Le - válaszolta mosolyogva Chris. - És azt is súgják, hogy előléptetésre számíthat, mert este héttől a Hiltonban megcsinálja az exkluzív folytatást is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése